Minimalismi vs. Kon Mari

KonMari the shit out of it!

In Koti by JanneLeave a Comment

Minä vältän ylimääräisen tavaran kerääntymystä viimeiseen asti. Myös siihen asti, että Jenniä alkaa ärsyttää. Joku kutsuu sitä Konmaritukseksi, mutta minulle tutumpi termi on minimalismi. Tässä on 5 syytä, miksi vähennän ja vältän ylimääräistä tavaraa elämässäni.

1. Selkeys

Kaikki on vain selvempää, kun ylimääräiset tavarat eivät ole tiellä. Kun olen kotona, haluan ettei silmilleni hypi tuhatta asiaa ja tehtävää. Näin mielikin pystyy palautumaan hektisestä työpäivästä. Tämä pätee myös puhelimen ilmoituksiin. Kun tulen kotiin, laitan puhelimen älä häiritse -tilaan, eikä minua saa enää kiinni.

2. Vapaus

Vapauden huomaa parhaiten muuttaessa uuteen asuntoon. Tavarat tuntuvat ikään kuin painoilta, joita täytyy raahata mukana. Aluksi on mukava miettiä tavaroille paikkoja, mutta kun huomaat, että tila loppuu kesken, alkaa järjestely ärsyttää. Kun noita painoja on vähän, olet vapaampi tekemään mitä haluat. Toisaalta on myös helppo olla paikallaan, jos niin haluaa.

3. Keskittyminen olennaiseen

Liian usein haemme hyväksyntää ihmisiltä erilaisilla esineillä. Pahimmassa tapauksessa et pidä kyseisistä ihmisistä etkä niistä tavaroista. Kun huomaat, että tavarat lähinnä rasittavat mieltäsi, voit keskittyä asioihin, jotka tekevät sinut oikeasti onnelliseksi. Ne ovat niitä samoja asioita, jotka ovat olleet läsnä koko ihmiskunnan historian ajan. Niihin kuuluva muun muassa perhe, ystävät ja kokemukset.

4. Helpompia päätöksiä

Teemme hirveän määrän päätöksiä päivittäin. Tämä voi johtaa päätösväsymykseen (decision fatigue). Sen takia automyyjät kysyvät rahakkaat kysymykset viimeisenä ja Obama pukeutuu lähes poikkeuksetta samanlaiseen pukuun. Kun sinulla on vain vähän tavaraa, joita oikeasti tykkäät käyttää, ovat päätöksetkin helpompia.

5. Ekologisuus

Panostamalla laadukkaisiin tavaroihin, tulee panostettua myös vastuullisuuteen. Yksi hyvä työkalu on usein parempi, kuin monta huonoa. Osta siis tavaroita, jotka on tehty kestämään ja joita haluat oikeasti käyttää.

Mitä minimalismi ei ole

Minimalismi ei ole pelkästään tavaroiden vähentämistä. Se ei ole kaikkien tavaroiden pois heittämistä ja se ei todellakaan ole puolisosi tavaroiden hävittämistä. Minimalismi on ylimääräisten elementtien vähentämistä, jotta saisit tilaa ja aikaa oikeasti tärkeille asioille. Voit myös olla minimalisti, vaikka sinulla olisi lapsia tai iso levykokoelma. Ei ole olemassa mitään maagista tavaramärää tai tarkkaa muottia, joka määrittäisi minimalistin. Voit tietenkin harrastaa samanlaista ajatustapaa ja olla kutsumatta itseäsi minimalistiksi, jos kategorisointi häiritsee sinua.

Jokaisella saa ja kuulukin olla omat tapansa ja nimensä minimalismille. Toiselle se on keskittymistä olennaiseen ja toiselle Konmaritusta. Niiden taustalla on ymmärrys, että tavarat eivät ole avain onnellisuuteen.

 

Leave a Comment